maandag in week 13 door het jaar

'Het woord van God is levend en krachtig, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden.'

We lezen hier het gehele vers waarvan een stukje gekozen is als 'vers voor het evangelie' wat je net na de psalm kon lezen.

Wie het Woord uit de Schrift leest als werkelijk het 'Woord van God' zal inderdaad de inhoud van dit vers aan den lijve ondervinden, tot in het diepst van z'n ziel. Het Woord is inderdaad 'levend...' Daarin verschilt het van eender welk woord uit welk boek ook. Dit laatste kan zeer interessant zijn, voedend, oproepend, door God zelf geïnspireerd,... maar het is in sé niet het Woord van God. Het Woord uit de Schrift is, zoals het vers het zegt, 'levend'. Het wordt als het ware uitgesproken door Christus zelf, op de moment dat je het leest. In die zin is het altijd nieuw, en dus fris. Het is levend, woorden door de Heer in je hart gelegd. En daarbij moeten we verder kijken dan de woorden op zich. In het Woord spreekt Christus niet enkel, maar komt Hij ook met heel zijn persoon in ons. Hij legt zichzelf ten ruste in onze ziel, opdat wij ons met Hem zouden verinnigen. Wanneer wij het Woord lezen, of beluisteren, neemt Jezus als het ware bezit van ons leven, om ons met Hem te voeden.

Het woord is 'krachtig', zo staat er. Het is inderdaad geen wollig gebeuren. Het is krachtig, als een bliksemflits, vlammend, recht de ziel in. Tegelijk is het ook zacht, nederig, omhelzend, barmhartig. Net zoals Jezus was, en is. Niet opdringerig, maar wel duidelijk; sterk, krachtig, met een zekere dringendheid in intensiviteit.

Het is 'scherper dan een tweesnijdend zwaard', zo staat er. Als je het Woord toelaat is er inderdaad niets dat het tegen kan houden. Scherp en sterk als het is, gaat het regelrecht naar het centrum van ons bestaan; zonder omwegen. Het Woord daalt neer in het hart van ons leven, in het diepst van onze persoon. Het is daar waar de Heer ons aanspreekt, ons roept, ons uitnodigt deelgenoot te worden aan zijn liefde.

'Het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken'. Het Woord legt zich niet enkel neer in het hart van ons bestaan, maar het brengt ook alles samen. Het slaat geen emotie, beleving, geloof, ongeloof, gewaarwording, over. Alles brengt het samen; bij wijze van spreken als een synthese van heel onze persoon. Het Woord, Christus zelf, wil namelijk geen stukje van ons 'zijn', Hij wil ons helemaal in zich opnemen; onze mooie kanten, maar ook onze duistere kanten, onze zonden, ook onze twijfels, ons ongeloof, onze kwetsuren. Hij brengt alles bij elkaar, en met ons hele zijn wil Hij op weg gaan.

'Het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden.' Christus wil helderheid scheppen in ons geloof, in ons denken, in ons bidden, in ons doen. De uitspraak bij van Jezus in het Johannesevangelie 'De Geest van de waarheid zal jullie, wanneer Hij komt, de weg wijzen naar de volle waarheid' (Joh.16,13a) wil Hij in ons bewerkstelligen. En daarvoor zal Hij inderdaad zijn Geest schenken, doorheen het Woord. Hij zal helderheid scheppen. Hij zal ons doen inzien. Hij zal ons de gave van onderscheid schenken, opdat we in vrijheid voor Hem zouden kunnen kiezen.

Hoe rijk is toch het christelijk leven. Laten we het Woord, de Heer zelf, van harte welkom heten. Opdat zijn liefde mag geëerd worden, doorheen onze lofzang en daden van goedheid.

Met een genegen groet,

kris

Reacties

  1. Mij trof vooral het woord van de profeet Amos” De aardse goederen zijn toevertrouwd aan de mensen opdat ze er elkaar gelukkig mee zouden maken. In tijden van welstand gebeurt het niet zelden dat ze er misbruik van maken in het nadeel van armen en kleinen. Bij monde van de profeet Amos worden deze onrechtvaardigheden aangeklaagd. Uitzichtloos is de situatie niet als men Gods woord aanvaard.”.
    Het is zo fijn dat ondanks alles de situatie niet uitzichtloos is ALS etc. Er is en blijft altijd hoop.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bovenstaande is door mij gepubliceerd, niet anoniem maar als Roosje.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten