zaterdag in week 11 door het jaar

'Jullie kunnen niet God dienen én de mammon', zegt Jezus vandaag.

Veel (maar écht zéér véél) ruzies hebben met geldzaken te maken. En dan gaat het erom dat de ene partij zoveel mogelijk geld voor zich wil hebben, ten nadele van de andere partij. Met langdurige conflicten, soms vechtpartijen, scheidingen, en zelfs moorden tot gevolg. De trieste balans van het geldgewin. We zien het in alle lagen van de bevolking, bij arme en rijkere mensen, zowat overal op deze aarde, in alle samenlevingen. Het slijk der aarde wemelt zich als een slang tussen de mensenmassa, het vernietigt relaties, en drijft uiteen. Religieus geduid kan je zeggen: het trekt de mensen weg van God. Jezus heeft gelijk: We kunnen niet Hem én de mammon dienen. Een waarheid als een koe.

Natuurlijk is er niets fout met geld, en geld hebben, en geldzaken doen. Maar vraag is: waarvoor dient het? Om zoveel mogelijk te hebben, op te potten, alles voor mij en niks voor een ander? Of dient het om oprecht te kunnen leven: om onszelf, onze gemeenschap of gezin mee te onderhouden, om lonen uit te betalen,... Of, als er overschot is te gebruiken voor zij die op de vlucht zijn, arm zijn, honger hebben?

'Zoek eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid', zegt Jezus ons vandaag. Daar gaat het om als christen. Daar moeten we van wakker liggen. Leven we in en voor de liefde, of leven we voor het geld los van de liefde?

Natuurlijk heeft in deze tijden ook een liefdevol mens geld nodig. Zo zit onze samenleving, ons maatschappelijk systeem, nu eenmaal in elkaar. Maar is het geld onze afgod, of is het een middel om eenvoudig te leven, uit zelfzorg én zorg voor de medemens?

Het evangelie van vandaag leert ons dat God voor ons zorgt. En nee, niet Hij stort ons loon, onze werkloosheidsuitkering, ons pensioen, op onze rekening. Dat doet onze werkgever, of vadertje staat. Wat het evangelie ons leert is dat wat we écht nodig hebben van de Vader zullen ontvangen, tenminste wanneer we eerst zijn koninkrijk en zijn gerechtigheid zoeken. En dat 'écht nodig hebben' is onze diepste vervulling: Jezus Christus. Wie Hem in zichzelf bemint, wie Hem draagt en uitdraagt door gebed en daden van goedheid, heeft niet enkel het koninkrijk van God gezocht, maar ook gevonden. Hij weet zich er van vervuld en leeft er voor. Hij leeft in Gods-dienst, door Gods liefde te belichamen.

Wie het geld verafgodt, zal heel moeilijk het koninkrijk van God vinden. Hij is immers met zichzelf bezig, en niet met God, en al zeker niet met de naaste. Ok, dit is wat zwart-wit gesteld, misschien te kort door de bocht, maar er is iets van. Ga maar na in je eigen leven.

Laat ons kiezen voor God, voor zijn rijk, voor zijn gerechtigheid. Of anders gezegd: laten we als christenen leven als christenen.

Een mooie zaterdag voor ieder van u.

En voor zij die in Vlaanderen, Nederland of omstreken wonen: goed drinken, want 't gaat warm worden. En spoor vooral onze oudere medemensen ertoe aan. Als het je buren zijn: klop even bij hen aan, en vraag of alles ok is. Spoor hen aan tot drinken, doe een babbel met hen. Ook dat is het koninkrijk van God zoeken en vinden. Zo concreet, zo eenvoudig, kan het zijn.

kris

Reacties

  1. Een mooi bijbels principe is het geven van 1 tiende van je inkomen aan de Kerk, de armen en het goede doel waarmee mensen echt geholpen worden. De Heer zegent dat door zijn voorzienigheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad een mooi principe.
      Weet je waar precies in de Bijbel dit beschreven staat?

      Verwijderen
    2. In Numeri voorzien de tiende in het onderhoud vd Levieten en priesters en ook in Deuteronomium brengen de mensen de gaven vh veld om samen feest te vieren

      Verwijderen
  2. Deze week had ik een reactie geplaatst over rechtvaardigheid. Na de mooie reacties van enkele mensen kreeg ik vanmorgen het antwoord nog eens in de psalmen. “dan zal Ik hen tuchtigen voor hun misdaden,
    hun zonden bestraffen met slagen.
    Maar mijn liefde zal Ik hem niet afnemen,
    mijn trouw aan hem niet breken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De reactie hierboven was van mij. Roosje

      Verwijderen
    2. mooie tekst roosje, fijn dat je die gevonden hebt.

      Verwijderen

Een reactie posten