woensdag in week 12 door het jaar.

Een tweetal maanden geleden gebruikte Poetin een citaat uit de het Johannesevangelie om zijn soldaten die Oekraïne binnenvielen een hart onder de riem te steken. 'Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden', zo sprak hij over en tot hen in een sportstadion. De Bijbel misbruiken om een dergelijke invasie te rechtvaardigen is niet alleen walgelijk en degoutant, maar ook heiligschennend en godslasterlijk. En nee, dit heeft niets met oordeel te maken. Het is pure vaststelling. Je moet een kat een kat noemen.

Of zoals de kerk in de middeleeuwen de christenen opriep om gewapenderhand het heilig land te heroveren op de 'Moren'. Even verwerpelijk en godgeklaagd.
Religie, Kerk, Bijbel, Koran, mag nooit gebruikt worden om oorlog en geweld te rechtvaardigen.

Zij die vanuit Bijbel of Koran hiertoe oproepen kunnen vroom overkomen in hun religieuze beargumentering. Het kan goed klinken, ze tonen zich gehuld in schapenkleren. De waarheid is dat het valse profeten zijn en roofzuchtige wolven... om de woorden van Jezus te gebruiken.

En laten we vooral niet enkel kijken naar Poetin of de oproep van de kerk in de middeleeuwen tot de kruistochten. Ook wijzelf doen ons maar al te graag naar de buitenwereld voor als vrome mensen, terwijl we diep vanbinnen ook dikwijls op rooftocht zijn: boven de ander willen staan, de ander willen veroveren met harde en kwade woorden, door roddel en kwaadsprekerij de ander in een slecht daglicht plaatsen, anderen 'lastige' klusjes laten doen,... Oh de boze wolf schuilt zo vaak in ieder van ons.

Lieve mensen,
we hebben allemaal gebed nodig, aanraking door de Heer, genezing. Geen mens moet hard roepen. Laten we niemand aan de schandpaal slaan, ook onszelf niet. Maar laten we met heel veel liefde bidden voor elkaar. Moge er vrede zijn, en waarheid. Moge de liefde bemind worden, de vrede gekoesterd, het gemeenschapsleven bevorderd. Opdat God een gezicht mag krijgen, op alle plekken in deze wereld, ook in ons persoonlijk leven.

Een gezegende woensdag,

kris

Reacties

  1. Christiane Beckers22 juni 2022 om 08:42

    Dank je wel Kris dit heb je heel erg mooi en duidelijk verwoord. Ook voor jou een zonnige en gezegende woensdag! Ik rij namiddag naar de Fazenda da Esperança in de abdij van Achel waar ik vanavond de eucharistieviering kan meevieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Chris, dat zeg je pittig. Maar je hebt gelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maria dank u Kris voor u wijze woorden ,daar kunnen we kracht uit Putten. Fine dag.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten