24 aug - Bartholomeüs

Nathanaël zat onder de vijgenboom. Wellicht in Kana waar hij woonde.
Jezus zei: ‘Ik had je al gezien voordat Filippus je riep, toen je onder de vijgenboom zat.’

Voor de vrome Jood is onder een vijgenboom zitten een gebruikelijke plaats om zich bezig te houden met de dingen van God. Met zijn laag neerhangende takken kon en kan je er ongestoord en ongezien je wijden aan de studie van de Schrift. Het is een plek van vrede. Ongetwijfeld heeft Nathanaël daar onder de vijgenboom zijn verlangen naar de Komende gevoed. Hij hield deze verwachting levend.
En dan…  ja dan wordt hij geroepen om de Messias te zien en te ontmoeten. Wat een ervaring voor de man!

Het is goed voor ieder van ons om zo'n vijgenboom te hebben. Om een plek van rust te hebben, een plek van overdenking en gebed. Een plek waar je her-innerd wordt aan de vrede met God, een plek waar je die vrede kunt oefenen. Een plek ook waar je jezelf voorbereidt op zijn komen in uw leven.
Deze plek kan een kapel of kerk zijn, een gebedshoekje in huis, een plekje in de natuur; een plek die ons in de eenzaamheid brengt, waar geen verstrooiing is, waar we met de Heer alleen kunnen zijn, waar we Hem kunnen ontmoeten, naar Hem kunnen kijken, naar Hem kunnen luisteren; in duisternis of bij zonneschijn.
Deze plek is veel meer dan een plek in de ruimte. Deze plek moet bovenal een plek in ons hart zijn, een plaatsje waar niets of niemand tussen ons en de Heer kan komen, een plaats waar we ongestoord kunnen drinken van de Bron die levend water geeft: Jezus.

Laat ons die 'plek' koesteren als zéér belangrijk, en zelfs noodzakelijk, in ons leven.

Een mooie zonnige woensdag,

kris

Reacties

  1. Bartholomeüs is de patroon van onze parochie, ook al is deze opgegaan in een grotere pastorale eenheid. Voor ons wordt het dus kerk-mis, kermis. Veel bewoners van onze gemeente zullen die link wel niet meer weten te leggen, maar ze zullen kermis vieren en bij ons is dit gewoonlijk nogal uitbundig. Het is hun van harte gegund, maar ik bid toch ook dat de patroon van onze parochie ons weer naar Jezus brengt. Bartholomeus heeft Jezus gezocht en gevonden, hij heeft hem ook verkondigd, misschien wel tot in Armenië en India toe (zoals de traditie het zegt). In hem was geen bedrog, zegt Jezus zelf. Hij was een afstammeling van aartsvader Jacob in wie wel bedrog is geweest ( Jacob heeft de zegen van zijn blinde vader Isaac ontfutseld die eigenlijk aan zijn broer Esaü toekwam). Toch heeft Jacob gestreden met God en daardoor kreeg hij de naam Israël ('die met God heeft gevochten'). Bartholomeus heeft ook gestreden met God, maar hij mocht de hemel open zien, zoals Jacob in zijn visioen, en hij heeft mogen zien hoe de Mensenzoon Jezus in dienst stond van de levende God, zelfs dat de engelen in Zijn dienst stonden. Bartholomeus mocht dus de hemelse stad Jeruzalem zien en zelf mocht hij één van de grondstenen worden van die hemelse werkelijkheid. Heer God, geef dat ook wij niet alleen ons buikje vullen de komende dagen, maar dat we ook Jezus vinden en U, ja, dat ook wij een beetje onder de vijgenboom gaan zitten, denkend aan U, schouwend de diepere dingen van het leven, bv. ook onze dierbaren gedenkend die ons naar U voor zijn gegaan (herdenkingsmis op kermismaandag).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja een plekje onder de "vijgeboom " élke dag
    Een plaats om gezien en ontdekt te worden door Jezus !
    Dàn door Zijn Liefde doordrongen ...jezelf ,de anderen die op je pad komen ...en God zelf benaderen met Zijn Liefde !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten