dinsdag in week 21 door het jaar

Wee jullie, schriftgeleerden en farizeeën, huichelaars, jullie reinigen de buitenkant van bekers en schalen, maar de binnenkant blijft vol roofzucht en onmatigheid. Blinde farizeeër, reinig eerst de binnenkant van de beker, dan wordt de buitenkant vanzelf ook schoon.'

Zo leven, en dit ook van anderen verlangen, dat de (je) buitenkant tip-top in orde lijkt, terwijl je je binnenkant verwaarloost... dat gaat niet samen. Integendeel: het heeft iets schijnheiligs naar de buitenwereld toe.

Felix Timmermans schrijft: 'Je moet leven van binnen naar buiten'. Waarmee hij bedoelt: zie dat je vanbinnen in orde bent, en beleef dan je buitenkant vanuit je binnenkant. Voor een christen betekent dit: Verzorg je relatie met God, bid tot Hem, ontvang van Hem, treed in relatie met Hem. Om dan daarna, vanuit je gods-ontmoeting, te leven, je leven in te richten, relaties aan te gaan, lief te hebben. Wanneer we deze volgorde in 't oog houden (leven van binnen naar buiten) zullen we onszelf behoeden schijnheilig door het leven te gaan. Ons leven zal een afspiegeling zijn van onze binnenkant, van onze omgang met God. En da's mooi, da's ook de bedoeling van 't leven.

Eerst de binnenkant. Zien dat deze rein is. Om van daaruit te leven. Je moet echt geen hoogopgeleide theoloog zijn om dit te begrijpen.

Een gezegende dinsdag,

kris

Reacties

  1. Dat is het wat Jezus ons vandaag wil zeggen, Kris. De mug en de kameel waren bij de Joden allebei onrein. Met veel tamtam verwijderden zij een mug uit de groenteschotel, maar een lekker brokje kameelvlees slikten ze vol van genieting door als het niemand zag. Wat een dubbel leven. Mochten wij nooit zo zijn, lieve Heer. Behoed ons voor zo'n dubbel leven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten