donderdag in week 21 door het jaar

God, door wie u geroepen bent om één te zijn met zijn Zoon Jezus Christus, onze Heer, is trouw. Zo horen we vandaag Paulus aan het adres van de christenen van Korinte.

Voor ons natuurlijk niet anders. God, door wie u geroepen bent... Ja, dat zijn we allemaal: geroepen door God. Dát, geliefde mensen, is toch wonderlijk mooi. Weten, beseffen, wanneer je 's morgens opstaat, dat jij heel persoonlijk geroepen bent door God. Hij spreekt je aan, tilt je - bij wijze van spreken - uit je bed en vraagt je in zijn dienst te treden. Hij nodigt je uit deelgenoot te worden van zijn liefde voor de mensheid; je roeping, je opdracht.
Als dit in diep geloof, en in oprechte liefde, beluisterd wordt, kunnen we toch niet anders dan met ons hele hart hier 'ja' op zeggen: 'Zie uw dienaar, mij geschiede naar uw woord'. Ons jawoord, ons engagement, zal ons leven niet enkel zin geven, maar het zal ook vreugde schenken; diepe intense vreugde. Geen oppervlakkig of luid gejoel, maar diepe innerlijke vreugde door te weten dat je leeft in Gods wil, dat je door Hem bewoond bent, dat je door Hem aangesproken en geroepen bent. Wonderlijk toch.

Je bent geroepen om 'één te zijn met zijn Zoon Jezus Christus', schrijft Paulus. Leven in eenheid met Jezus is niet enkel de bedoeling van ons christenzijn, maar het is ook de sleutel van het 'welslagen' van ons ja-woord. Het is immers de Heer die ons de genade zal verlenen zuiver 'ja' te kunnen zeggen op Gods roep. Leven in eenheid met de Heer is toelaten dat Hij je opneemt in zijn eigen jawoord tot de Vader. Ons kleine 'ja' mogen wij leggen in het grote 'ja' van Christus tot God. Voortdurend zal Hij op deze wijze ons aanbieden aan de Vader, zichzelf en ons gevend aan Hem. Zo zullen we in staat zijn in God te leven, in Hem te bidden, in Hem te bewegen, in Hem lief te hebben.

En maak je geen illusies... Wie zo leeft zal sowieso het kruis van de Heer ontmoeten in zijn leven. Christelijk leven is geen garantie van een leven leiden dansend over rozenblaadjes. Christus zal je binnenvoeren in een liefde die zeer vaak met kruis te maken heeft. Christelijke liefde is een gevende liefde dat op momenten zeer veel van een mens kan vragen. De gehuwden onder ons zullen dat zeer zeker begrijpen. Na een periode van verliefdheid volgt een lange tijd van liefde wat een diep engagement vraagt naar elkaar toe, vaak verreweg van een pad enkel bezaaid met rozenblaadjes. Maar ook heel zeker zij die geroepen zijn tot het priesterschap of een andere staat van religieus leven zullen weten dat liefde te maken heeft met engagement, met trouw, met kruis.
Ieder die liefheeft, in naam van de Heer, zal het kruis ontmoeten. Niet enkel omdat christelijke liefde een echo is van Jezus' kruis, maar ook omdat liefde nu eenmaal veel vraagt van een mens. Een liefdevol leven is - gelukkig - zeer vaak getekend door heerlijke momenten, maar heel dikwijls zijn het ook lastige momenten van doorbijten en trouw, van vergeving schenken en in het reine komen dat jezelf als mens klein bent in het beminnen.

Wat dit laatste betreft... ach ja... we zijn niet allemaal onbevlekt ontvangen. We zijn mensen van vlees en bloed die leven met vallen en opstaan. Daarbij dragen we allemaal onze rugzak en komen we soms in situaties terecht waarvoor we eigenlijk niet kiezen. En ondertussen gaat het leven verder en vraagt de liefde ons jawoord. Niet evident!!
Het meest lastige is misschien nog het feit dat we voor onszelf moeten vaststellen dat we ook wel eens ontrouw zijn in de liefde, dat we zwak zijn, of lauw. Er zijn momenten of tijden dat we het niet kunnen of willen opbrengen. Dat zijn lastige perioden, dikwijls meer getekend door donkerte dan door licht.
Maar het mooie, geliefde mensen, is dat dit voor God absoluut geen reden is om ons in de steek te laten. Integendeel. Het zwakke en zieke schaap komt Hij opzoeken en neemt Hij op zijn schouders en zal het verzorgen. Ook de zondige mens komt Hij tegemoet. Dat is liefde. Dat is trouw. Zo is God.

Dus, leef je momenteel - om welke reden ook - in een zekere duisternis, of heb je te kampen met ontrouw in jezelf, leg je dan - met of zonder tranen - neer op de schoot van de Heer, en laat je omhelzen. God gooit NOOIT iemand weg. Mensen doen dat wel. God niet. En dit om de eenvoudige reden dat Hij liefde is.

Lieve mensen, laat ons bidden voor elkaar, bidden voor allen. Laten we elkaar dragen op de weg waarop God ons brengen wil.

Een vredevolle donderdag voor ieder van u.
Geniet van het mooie weer.
En goed drinken.

kris

Reacties

  1. Een mooi woord van u, Kris, waarvoor dank. De Heer tilt ons uit ons bed om ja tot Hem te zeggen. Ja tot Hem en tot het leven van deze dag. Zowel de eerste lezing als het evangelie nodigen ons uit te leven in het vooruitzicht van het verschijnen van onze grote God en Heiland Christus Jezus. De beste voorbereiding op Jezus' komst is doen wat we moeten doen, onze taken van iedere dag. De H. Koning Lodewijk heeft ook zo geleefd. Ons getijdengebed besluit aldus: 'God, Gij hebt de heilige koning Lodewijk opgenomen in uw heerlijkheid. Wij vragen U, op zijn voorspraak, dat wij bij onze dagelijkse werkzaamheden uw eeuwig rijk blijven zoeken'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel Kris voor dit commentaar van jou op het Woord waarmee ik deze dag mag beginnen en waardoor ik me gedragen mag voelen. Dank ook voor de mooie foto's iedere dag!
    Hélène NL

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankjewel ... voor de zo aanmoedigende woorden !
    Wij allemaal op weg ,door Hem gedragen bij moeilijke momenten van aarzeling ,ongeloof en lijden !
    Jullie "dagelijkse levenswijsheid" helpt ons weer ,om ego en angst te verminderen ,wetend dat hij ons de WEG toont en ons draagt als we die kwijt zijn !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo een tekst om de dag mee te beginnen geeft zoveel moed en troost tegelijkertijd. Dank je weer eens Kris

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Doe zo voort beste Kris want uw tekst en uitleg zijn een meerwaarde om de dagelijkse liturgie beter te plaatsen in onze moderne wereld ! Moge de Heer U dagelijks blijvend inspireren met Zijn Liefde en Kracht ! Vrede en alle Goeds !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik sluit mij graag aan bij de bovenstaande dankbetuigingen .
    Hopelijk kunnen wij op die weg zo verder om onze moed niet te verliezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten