dinsdag in week 22 door het jaar

Alleen de Geest van God is in staat om God te kennen. Zo lezen we bij Paulus vandaag.

Paulus onderstreept hier het belang van het dragen van de Geest. Of anders gezegd: het belang van het bidden om de Geest. Het is immers in de Geest dat wij kunnen geloven, zullen begrijpen, zullen kennen. Los van de Geest zal het ons bijzonder moeilijk vallen God te kennen, laat staan Hem te ontmoeten. Het zullen magere pogingen blijven om vanuit een zeker innerlijk spiritualisme Hem te zoeken. Het blijft in zekere zin een ik-zoektocht; een zoeken vanuit het ik. Terwijl God zijn Geest geeft om Hem te zoeken vanuit de gave die de  Geest is.

De Geest is als het ware de aansluiting tussen mens en God. De Geest is een soort hemelse wifi die ons met God verbindt. Als je thuis geen wifi of 4G hebt kan je niet op het internet. Als je de Geest niet in je draagt krijgt je geen verbinding met God. Je kan, zonder de Geest, denken verbonden te zijn met God, maar in de diepte zal het enkel een krachtmeting zijn met jezelf, met een uiterst pover resultaat.

Het verschil met internet is dat je voor het internet moet betalen. Dat is bij het dragen van de Geest niet. Deze wordt je gratis geschonken, als gave. Het enige dat je moet doen is je hart openen, beschikbaar zijn, leeg worden van jezelf; arm van geest. In wezen gaat het hier om een gebedshouding: je hart, je lijf, je ziel, je hele zijn gericht naar God, geopend voor Hem. Het gaat hier om een diep vertrouwen dat God je de weg zal wijzen en u in verbinding zal brengen met Christus.

Het zou een vergissing zijn te denken dat het ontvangen van de Geest een soort onderonsje wordt tussen jij en God: jij ontmoet Hem, Hij ontmoet jou, en gedaan. Het ontvangen en dragen van de Geest zal in jou een vuur tot stand brengen dat niet enkel doet begrijpen, maar je ook zal enthousiasmeren God uit te dragen. De Geest zal je het verlangen en de kracht geven getuigen te zijn van Gods liefde, zowel wat betreft het belichamen van deze liefde alsook het uitdragen ervan.

Dat we geroepen zijn Gods liefde te belichamen... dat weten we, en dat doen we - als het goed is - graag. Wat het verkondigen betreft... daar hebben we het soms moeilijker mee. Vaak is het makkelijker te zwijgen dan te spreken. Nochtans behoort dit laatste zeer wezenlijk ook tot ons christenzijn. Te vaak zijn we een zwijgende Kerk naar 'de wereld' toe, terwijl de zending van de Kerk er juist in bestaat aanwezig te zijn in 'de wereld' doorheen daad en woord. Licht zijn... Zout zijn... we weten het, we kennen de oproep van de Heer. Wanneer we dit 'aanwezig willen zijn' ons toe-eigenen loop het gegarandeerd fout. Ook hier is het belangrijk dat we ons onder de Geest plaatsen. Verkondiging vanuit het eigen ik is gedoemd tot mislukken. Verkondigen vanuit de Geest is toelaten dat de Heer - door jou heen - de wereld komt aanraken, zowel door jouw daden van liefde alsook door je woorden die je spreekt. Zoals Paulus het vandaag zegt: 'Daarover spreken wij, niet op een manier die ons door menselijke wijsheid is geleerd, maar zoals de Geest het ons leert.' We mogen erop vertrouwen dat de Geest ons een manier van spreken zal schenken dat mensen zal 'raken', dat mensen doet dorsten naar God. De Geest zal ons in het 'goede gesprek' brengen met anderen, in de zin van dat de Geest ons zal verinnigen met Jezus diep in onszelf die ons gesprek zal leiden. De Geest is het vuur, Christus is de genade.

Laten we iedere dag, laten we ons gebed, beginnen met het vragen om Gods heilige Geest. Moge Hij ons doen verlangen, moge Hij ons openen, ons beschikbaar maken, ons brengen in Christus. Opdat we, doorheen daad en woord, Christus' Pasen mogen zijn, én tonen, in deze wereld waartoe we gezonden zijn.

Een gezegende dinsdag voor ieder van u,

kris

 

Reacties

  1. De onreine geest die door Jezus uit de zieke man uit werd gedreven, kende Jezus ook. Hij wist wie Jezus was. Maar hij verdroeg Jezus niet, hij nam Hem niet aan. Paulus die de Heilige Geest heeft, kan zeggen: 'Onze gedachten zijn die van Christus'. De geest van de wereld die vaak niet rein of zuiver is, zegt dat niet. De wereld heeft vaak niet de gedachten van Christus. Jezus brengt ook iets totaal nieuws. Hij spreekt met gezag. Hij dreunt niet een van buiten geleerd lesje af. Altijd is Hij nieuw, omdat Hij de H. Geest draagt, zelfs al ontvangen is van de H. Geest in de schoot van Zijn maagdelijke moeder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom zitten er dan zo veel zuurpruimen in de Kerk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien omdat we de vreugde, en de eenvoud, van het evangelie kwijt zijn.
      Ondanks de vele miserie in de wereld hoeft een christen z'n innerlijke blijheid niet te verliezen, integendeel. Ons geloof ontspruit immers aan het Pasen van de Heer, en dat kan ons gedrag, onze keuze, onze innerlijke gesteltenis, diep beïnvloeden.
      Mogen we een zingende Kerk zijn, niet onnozel, maar geworteld in het Pasen van de Heer.

      Verwijderen
    2. Christus is er voor de zieken, die bekering nodig hebben. Niet voor hen die geen bekering nodig hebben.

      Verwijderen
    3. Ik denk dat Christus er is voor allen.
      Vraag is of er mensen bestaan die geen bekering nodig hebben. Degenen die van zichzelf denken geen bekering nodig te hebben... misschien is Christus wel bijzonder (ook) voor hen gekomen...

      Verwijderen
  3. Mooi is de vergelijking van de Geest met WiFi.
    Ik woon in een aanleunwoning met mijn dochter en haar gezin.
    Dus ook met pubers.
    Toen we op een dag geen internet hadden zei mijn kleinzoon:" Wat ga ik nu maar doen".
    Is het leven zonder de H.Geest hetzelfde als een puber zonder internet.
    Ik ga nu wandelen en daarover nadenken.
    Geniet nog van deze zonnige dag met of zonder internet maar met de Geest die ons bezielt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een mooie vergelijking Ria. Daar kan ik ook verder over na gaan denken. Dank aan allen.Het geeft echt bezieling. Roosje.

      Verwijderen
  4. heel mooi, juist en hedendaagse vergelijking !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je wel Kris voor elke dag uitleg van je lezingen.
    Wij zijn door Heilige Geest met Christus verbonden uit ons zelf kunnen we niets.
    Voordat ik de rozenkrans bid roep ik eerst de Heilige Geest aan om met mij samen deze te kunnen bidden.
    Vaak zijn onze gedachten niet altijd bij het gebed aanwezig. Door de Heilige Geest zijn wij verbonden!

    Gebed van de Heilige Geest.

    Vader,

    moge uw Geest ons stuwen af te dalen diep in onszelf om U in Christus te vinden. Moge uw Geest ons richten naar de ander om Christus in die ander aan te treffen. Moge beide ontmoetingen ons omvormen tot mensen die leven naar uw beeld en gelijkenis.
Door Christus, onze Broeder en Heer.
    Amen
    Zie bijbelcitaat 20 Jan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten