donderdag in week 18 door het jaar

Maar dit is het verbond dat Ik in de toekomst met Israël zal sluiten – spreekt de Heer: Ik zal mijn wet in hun binnenste leggen en hem in hun hart schrijven. Dan zal Ik hun God zijn en zij mijn volk.
Zo lezen we vandaag bij de profeet Jeremia.

De Heer vernieuwt het verbond van in de woestijn, dat met de vaderen gesloten was, om het tot een teken te maken voor alle volkeren van de band tussen God en de schepping. Het vorige verbond werd verbroken door de ontrouw van het volk. Deze keer zal het gebod van de liefde geen uitwendige norm zijn, gegrift in de tafelen van de wet, maar een woord dat gegrift staat in het hart. Niet op steen geschreven dus, maar verankerd in het vlees.

Het is een innerlijk verbond, waar het hele volk en alle gelovigen deel van uitmaken. Alleen zo, met een nieuwe innerlijkheid, kunnen wij de verleiding weerstaan om ons in onszelf op te sluiten en de droom te verliezen van een nieuwe wereld die de Heer, door zijn volk, voor alle volkeren tot stand wil brengen. Het nieuwe verbond is geen nieuwe reeks regels en voorschriften. Het is in plaats daarvan een band van liefde tussen God en zijn volk om zijn droom voor de wereld te verwezenlijken.

Deze droom is vervat in het dubbele gebod van de liefde dat Jezus komt vervullen met zijn nieuw en altijddurend verbond. Hij zal aan zijn leerlingen zeggen: 'Aan deze twee geboden (de liefde tot God en de liefde tot de naaste) hangen heel de Wet en de Profeten' (Mt.22,40). De leerling, 'groot en klein', is geroepen om de beschaving van de liefde op te bouwen, dat nieuwe verbond dat niemand uitsluit, dat de hele mensheid omvat, te beginnen met de armsten.

Bron overweging: Vincenzo Paglia

Een mooie donderdag voor ieder van u,

kris

Reacties

  1. O Heer, leer ons U van binnen uit te kennen. Laat Uw hemelse Vader U aan ons openbaren, zoals Hij het aan Petrus deed. Leer ons te leven in de liefde. In ons getijdengebed lezen we de laatste dagen over het doopsel, een tekst van de H. Gregorius van Nyssa. Hij wil dat we leven volgens ons doopsel. Het feit van gedoopt te zijn, is voor hem onvoldoende, we moeten er ook naar leven. Daarom vindt hij het niet goed dat de mensen in zijn tijd wachtten om zich te laten dopen tot op hun sterfbed. Dat is een doopsel dat volgens hem niet waar werd gemaakt door daden van liefde. We vieren vandaag de H. Pastoor van Ars. Een grote parochie heeft hij nooit gehad, maar hij heeft God en de mensen bemind. Daarom was zijn uitstraling zo groot, ver buiten de grenzen van zijn parochietje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Het offer voor God is een gebroken geest; een gebroken en verbrijzeld hart zult U, God, niet verachten." wat een prachtige woorden uit psalm 51. ik moest meteen denken aan een bijna even mooie passage uit een recente toespraak van paus franciscus, vertaald door de oud-abt van de abdij van egmond en door hem, afgelopen zondag, opgenomen in zijn preek. Ik wil deze tekst graag delen:
    “Je kunt gebreken hebben, zorgen hebben, zelfs boos zijn, maar onthoud dat jouw leven van het grootste belang is in onze wereld. En jij alleen kunt voorkomen dat het een mislukking wordt. Er zijn genoeg mensen die je waarderen, bewonderen, en van je houden. Onthoud dat geluk niet zit in een onbewolkte hemel, een weg zonder ongelukken, een prettige baan, een relatie zonder teleurstellingen.

    “Gelukkig zijn betekent kracht vinden in het vergeven, hoop houden in de strijd, veiligheid in de angst, liefde in de onenigheid. Het geluk schuilt niet alleen in het genieten van een glimlach, maar ook in het nadenken over verdriet. Het gaat er niet alleen om succes te vieren, het gaat ook om te leren van mislukkingen. Het gaat niet alleen om je gelukkig voelen met bijval, het gaat erom dat je gelukkig kunt zijn in de anonimiteit. Geluk wordt niet door het lot bepaald, maar is een knappe prestatie voor wie de kunst verstaat van de reis naar binnen.

    “Gelukkig zijn is stoppen je slachtoffer te voelen en de auteur worden van je eigen lot.” Het is wandelen door woestijnen, maar een oase diep in de ziel kunnen vinden. Het is elke ochtend God danken voor het wonder van het leven. Gelukkig zijn is niet bang zijn voor je gevoelens en over jezelf kunnen praten.”…

    “Gelukkig zijn is het leven te durven leven zoals de Schepper het aan ieder van ons geeft, vrij, vreugdevol en eenvoudig. Je bent volwassen genoeg om te zeggen: “Ik heb fouten gemaakt”. En je hebt de moed om te zeggen het spijt mij. Je bent zo verstandig om tegen de ander te kunnen zeggen: “Ik heb je nodig”.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeer dankbaar om deze tekst door te sturen.
      Wij hebben veel nood aan hoopgevende woorden, die ons INNERLIJK rust brengen
      alsook de DEFINITIE van geluk om die juist te interpreteren.

      Verwijderen
  3. Voor dit alles zo mooi een extra DANKJEWEL

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten