woensdag in week 18 door het jaar

Wat de Kanaänitische vrouw ons vandaag leert is hoe we moeten bidden; namelijk nederig, volhardend en vol vertrouwen.

De dochter van deze vrouw was bezeten. Maar ook zijzelf was bezeten. De dochter door een kwade geest, zij echter door de heilige Geest. En dit laatste wil Jezus duidelijk maken wanneer Hij in eerste instantie de vrouw afwijst. Echt gebed houdt niet op wanneer men schijnbaar niet verhoord wordt. Echt gebed houdt vol, blijft voortduren, ook al zie je niet onmiddellijk vruchten.

Wanneer wij een smeekgebed verrichten, en de heilige Geest heeft ermee te maken, houden wij dat dikwijls niet vol en doven op die wijze de werkzaamheid van de Geest. Wat jammer is. God neemt zijn tijd (en Hij weet waarom) en laat de Geest zijn werk doen. Deze werkzaamheid is belangrijk voor onze persoonlijke groei die doorgaans in het verborgene gebeurt. Bidden, blijven bidden, het smeken volhouden, vormt ons meer dan we zelf vermoeden. Het leert ons nederig worden, het stelt ons vertrouwen op de proef, het leert ons geduldig zijn, het leert ons uit handen geven.

Bidden is iets anders dan een frisdrank nemen uit een drankautomaat. We bidden een tientje en het komt wel in orde. Nee, doorgaans werkt het gebed zo niet. Bidden is gedisciplineerd volhouden waarmee de Geest je in beweging zette. Van dag tot dag, soms maanden of jaren aan een stuk.

Denken we aan de vele monniken die wereldwijd in alle vroegte neerknielen om Gods vrede in deze wereld af te smeken, heel hun leven lang, dag in dag uit. Deze abdijen zijn haarden van gebed, en zo belangrijk voor de hele mensheid.
Laten we ons verenigen met hen, en bidden dat Gods wil moge geschieden, op aarde zoals in de hemel.

Genegen, kris

Reacties


  1. Jezus is eventjes buiten het gebied van Israël. Hij verblijft even in heidens gebied. Jezus heeft zich voorgenomen eerst de kinderen van Israël te verzorgen, hen het Rijk te brengen van Zijn Vader. Maar ook in dat heidens gebied is er miserie en nood. Een vrouw roept dan ook Zijn hulp in voor haar dochter die van de duivel bezeten is. Wat dit inhoudt, zegt het evangelie niet. Er wordt alleen gezegd dat ze verschrikkelijk gekweld wordt. Misschien is ze ziek, heeft ze veel pijn, ofwel is ze een puber in de ban van slechte vrienden en van alcohol en drugs (dat zou het in ieder geval in onze tijd kunnen zijn). Jezus negeert haar. Hij wil eerst Israël zelf onder Gods heerschappij brengen. De rest van de wereld komt dan later wel aan bod. Maar de vrouw roept en noemt Hem wel driemaal ‘Heer’. Dat is haar geloof. Zij wil dat de Heer haar helpen zal. En dan uiteindelijk doet Hij dat ook. Hier is een merkwaardige parallel. Enerzijds Jezus’ woord en eigen voornemen: ‘Geef het heilige niet aan de honden’ (Mt. 7, 6) en anderzijds Jezus’ aansporing onmiddellijk daarop: ‘Vraagt en u zal gegeven worden’ (Mt. 7, 7). De dochter van de vrouw wordt genezen. God wordt de Heer van alle stammen van Israël, zoals Jeremia zegt. Het volk ontvangt genade. En in het evangelie pikt de Kananese vrouw daarvan al een graantje mee. Gods liefde is eeuwig. Gods liefde is voor alle mensen waar ook ter wereld. God richt met Israël ook alle volken op. Er zijn weer wijngaarden. Er is weer wijn. De wachters roepen: ‘Wij trekken naar de Sionberg op, we gaan naar God’. Dan dansen de meisjes weer op de muziek van hun tamboerijnen. Dat mag het dochtertje van de Kananese ook doen: weer blij zijn, dansen, zingen, want de Heer heeft haar redding gebracht, net aan wat van Israël nog rest.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ervaar het als een een zegen om me elke dag, ondanks mijn grote beperkingen, te kunnen aansluiten bij de gebeden van alle monniken en monialen waar ook, om in gebed bij te dragen aan een betere wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is heel mooi, Stefan. Eigenlijk is dat het enige dat wij moeten doen. De wereld wordt inderdaad beter door het gebed van zovelen. Dank, Stefan.

      Verwijderen
    2. Incerdaad, volhardend bidden. Vooral loven en danken, God groot maken. En ook volharden in smeekgebed. Wat we de eerste 10 jaren niet verkrijgen, verkrijgen we wellicht later. Al eens 30 jaar gebeden om hetzelfde? Waarom niet....!

      Verwijderen

Een reactie posten