maandag in week 21 door het jaar

'Wee jullie.'

Wat Jezus ten diepste aanklaagt is de huichalarij en het formalisme als doel; bewust of onbewust beleefd. Hij klaagt hen aan die zeggen God te dienen maar veeleer zichzelf dienen, zij die zeggen God te zoeken maar in wezen zichzelf achterna lopen. Het is het soort formalisme dat mensen slaaf maakt van praktijken zonder inhoud. Het is een soort susserij van het eigen geweten dat mensen in het gedacht brengt, en houdt, goed en vroom bezig te zijn, maar in werkelijkheid zijn ze slaaf aan wat zij ‘de wet’ noemen. Ze zijn als appels van buiten glanzend en mooi, maar leeg en smaakloos vanbinnen.

Bij Jezus gaat het om de kus van God aan de mensheid. Kunst is het om staande te blijven in deze kus, levend in volle ontmoeting met God doorheen Christus. En ja, dat vraagt een biddend hart; niet slaafs, maar uit verliefdheid, van harte, van Aangezicht tot aangezicht, in volle ontmoeting met de Vader, in de liefde van de Geest, levend in Christus, gericht op een liefdevol leven in Hen, biddend en/of actief geëngageerd in de wereld.

Deze weg gebeurt doorgaans in stilte, zonder al te veel op te vallen; voor en in de Heer.

Het spreekt voor zich dat deze weg van innige liefde niets te maken heeft met huichelarij of formalisme. Het heeft met het hart te maken. En daar wijst Jezus ons vandaag op.

Het christendom is een hartelijke godsdienst, een godsdienst van het hart, van Hart tot hart; in Christus' Naam.

Een mooie maandag,

kris

Reacties


  1. Acht dagen na het feest van Maria’s tenhemelopneming vieren wij vandaag haar feest van haar kroning in de hemel. Maria is koningin van hemel en aarde. Zij is dat niet op een aardse wijze, maar als zij koningin is, zal zij zoals elke koningin zorgen voor haar volk.
    Maria is ons door Jezus op het kruis als onze moeder gegeven. Zij is eigenlijk de koningin-moeder, zoals Bathseba dat was voor koning Salomo. Als Salomo een beslissing moest nemen, zat zijn moeder Bathseba aan zijn zijde als een wijze raadgeefster en ook als een moeder die zijn barmhartigheid inriep voor haar volk.
    Maria stond onder Jezus’ kruis. Daar op het kruis was Jezus koning; daar op het kruis bracht Hij Gods Koninkrijk tot volle leven. Daar op het kruis voltooide Jezus de schepping. Hij maakte de schepping nieuw. Hij bracht een nieuwe schepping tot stand. Een schepping zoals God zich die gedroomd had toen Hij de wereld schiep. Maar de mens, Adam, werd ongehoorzaam aan God. Hij viel in zonde. En Eva, zijn vrouw, verleidde hem daartoe. Samen zondigden zij, Adam en Eva. Sindsdien is de schepping verstoord, haar orde is in wanorde. Jezus kwam om dat weer te herstellen. Jezus is de nieuwe Adam die God Zijn Heer liet zijn ten einde toe. En zoals Maria op de bruiloft van Kana haar Zoon uitnodigde om Zijn eerste teken te doen, zo stond Maria ook bij Jezus op het kruis toen Hij de volheid bracht van Zijn tekenen. Maria is ook hier de koningin-moeder, de moeder van koning Jezus die Hem helpt de schepping te voltooien en weer nieuw te maken. En zoals Maria mocht delen in Jezus’ dood toen haar hart samen met het Zijne doorboord werd, zo mocht zij ook delen in Zijn heerlijkheid. Zij is met lichaam en ziel ten hemel opgenomen om volkomen gelijkvormig te worden aan haar Zoon, de Heer van de nieuwe schepping. Maria heeft zich helemaal in laten zaaien in Gods Koninkrijk. Zij is helemaal heilig met haar Zoon. Zij is de koningin van de nieuwe schepping omdat zij met Jezus mee is gegaan tot onder het kruis. Daar bad zij als onze voorspreekster, als de voorspreekster van de moordenaars van haar Kind. Dat doet Maria altijd voort. Zij is de verheerlijkte koningin-moeder die bidt voor alle mensen. Eenmaal zullen wij haar zien staan bij Koning Jezus, met een twinkeling in haar ogen en met een glimlach om haar mond, wanneer wij eenmaal door de donkere poort van de dood heen zullen zijn gegaan. Zij is onze voorspreekster in leven en dood. Zij is de koningin-moeder die voor ons ten beste spreekt bij haar Zoon, Rechter en Koning Jezus. Heilige moeder Maria, bid voor ons, blijf voor ons bidden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten