donderdag in week 19 door het jaar

Petrus kwam bij Jezus staan en vroeg: ‘Heer, als mijn broeder of zuster tegen mij zondigt, hoe vaak moet ik dan vergeving schenken? Tot zevenmaal toe?’ Jezus antwoordde: ‘Niet tot zevenmaal toe, zeg Ik je, maar tot zeventig maal zeven.

Vergeven heeft in wezen te maken met barmhartigheid.
Barmhartigheid is een goddelijke, en daarom een diepmenselijke eigenschap. Het houdt in dat je de boosaardige mens opneemt in je schoot en hem daar lankmoedig en geduldig laat groeien, met liefde blijft omringen, zodat je liefde - die je van God ontvangt en waaraan je je verbindt - zelf het geneesmiddel wordt voor zijn boosheid.
Zo gaat God met de boosaardigen om, met de zondige mens, met ieder van ons.

Laten we Hem volgen in zijn barmhartigheid. Het zal onze kleine omgeving, onze gezins- en familiebanden, de sfeer op de werkvloer, maar ook de grotere wereld ten diepste genezen.

Genegen, kris

Reacties

  1. In de profetische actie van Ezechiël is de ballingschap eigenlijk al begonnen. Zo ook is in Jezus' prediking en parabel de vergeving van de zonden al begonnen. De heilige Clara zegt ons vandaag in ons getijdengebed, in een brief aan Agnes van Praag, dat we naar Jezus moeten kijken als in een spiegel. Als wij naar Zijn kribbe kijken, zien we dat we arm moeten worden zoals Hij. Als wij naar zijn kruis kijken, zien we dat we nederig moeten worden zoals Hij. Op het kruis zijn de zonden vergeven. In Zijn prediking en in Zijn mooie parabel vandaag is de verzoening met onze broeder of zuster al begonnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Persoonlijk denk ik dat het belangrijk is, een rijkdom is, om in het 'kleine', het grootse te zien.
    Dat vraagt een houding van nederigheid en respect voor onze medemens, eigenlijk voor de ganse Schepping.
    Vanuit die houding komen we gemakkelijker tot vergeving.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten