woensdag in week 5 door het jaar

Vandaag horen we Jezus zeggen: ‘Wat uit de mens komt, dat maakt hem onrein. Want van binnenuit, uit het hart van de mensen, komen slechte gedachten, ontucht, diefstal, moord, overspel, hebzucht, kwaadaardigheid, bedrog, losbandigheid, afgunst, laster, hoogmoed, dwaasheid; al deze slechte dingen komen van binnenuit, en die maken de mens onrein.’

Elders zegt Hij: 'Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien.'

Om het wit-zwart te stellen: Ofwel ben je zuiver van hart en zie je God, ofwel is je hart helemaal niet zuiver met alle gevolgen van dien: een onrein leven.

Ik denk dat ieder van ons verlangt naar dat zuivere hart, naar dat hart dat inderdaad voort-durend voor het aanschijn staat van God; Hem aanbiddend, van Hem ontvangend, Hem dienend in de liefde in het dagelijks leven. Wat een vreugde en vrede moet het geven voortdurend in deze zuiverheid te staan. Verlangt daar niet ieder van ons naar?

Maar de meesten van ons zijn meesters in het knoeien. Zo dikwijls maken we er een potje van, klein als we zijn in het liefhebben. We leven met grootse idealen, willen vredebrengers zijn, niemand een kwaad hart toedragen, enz... Maar als we dan in de spiegel kijken, recht in onze eigen ogen, of achterom, naar onze eigen geschiedenis, dan is het al vlug: 'Knoeier!'

Dat een mens zo knoeit in het leven kan velerlei oorzaken hebben. Het zou ons te ver brengen daar nu dieper op in te gaan. Toch één mogelijke oorzaak wil ik onder de aandacht brengen; eentje die mijn inziens vrij vaak voorkomt.

En dat is namelijk ‘knoeien door hoogmoed’. En met hoogmoed bedoel ik dat veel mensen de neiging hebben alle touwtjes zelf in handen te willen nemen. Het ‘ik’ wil een goed mens zijn, en het ‘ik’ zal dit dan ook doen. Het spreekt voor zich dat het ‘ik’ het goede tot beleving moet brengen, maar de Bijbel leert ons dat God ons hierin wil bijstaan: van Hem mogen we genade ontvangen, kracht, hulp, om het goede in ons volledig tot ontplooiing te laten komen.

God heeft ons Jezus gegeven om ons te bevrijden van het duiveltje van de hoogmoed. Met, in en door ons wil en kan Hij ons tot die mensen maken die leven naar Gods beeld en gelijkenis; mensen dus die leven met een zuiver hart.

Een mens is autonoom. Al goed dat hij dat is. Maar hoe autonoom hij ook is, religieus gezien is hij geroepen zich zo aan God te schenken dat God hem kan leiden, opvoeden in de liefde, aanzetten tot het uitdragen van vrede. God is de ziel van het liefhebben, de kracht van ons goed doen, de gever van raad. Hij geeft steun wanneer het zwaar valt. Hij vergeeft wanneer we nee zeggen, Hij draagt ons ten allen tijde.

Een christen (en in wezen geldt dat ook voor een moslim en een jood) is geroepen te leven vanuit Gods inwoning, zich aan Hem gevend, van Hem ontvangend. De mens is geroepen instrument te zijn van Gods liefde. Voor een christen is dat Christus door ons, in ons, met ons.

Maar zo dikwijls eigenen we ons alles toe, ook het zogenaamd ‘goed doen’. We nemen er bezit van, en denken alles alléén te kunnen. We worden een soort alleenheersers over ons eigen leven. Hoogmoed noemt men dat. Met alle gevolgen van dien.

Het gevaar bestaat er namelijk in dat het 'ik' zo centraal komt te staan, dat het alles zal gebruiken om het te bevestigen en te voeden. Het 'ik' wordt je ideaal, je zogenaamde zelfontplooiing wordt je levensdoel, en alles rondom je zal hiervoor ten dienste staan.

Het mag duidelijk zijn dat Christus oproept tot een heel andere beweging: een beweging van toevertrouwen aan Hem, waar God centraal komt te staan, waar de liefde tot de naaste de zin van je leven wordt. Het 'ik' staat dan ten dienste van God, en niet van zichelf.

En dat, lieve mensen, geeft leven; leven aan jezelf, leven aan de Kerk, leven aan de mensheid.

Laten we ons schenken aan Christus, opdat we instrumenten mogen zijn/worden van God.

Laten wij bidden ...

Vader,
schenk ons een zuiver hart,
dat leeft vanuit onze ontmoeting met U.
Dat wij op deze wijze
beeld en gelijkenis mogen zijn
van Uw Drie-ene Liefde.
Genees al wat duister is in ons leven
en vervul ons met uw licht
dat Gij schenkt in Christus.
Om deze genade bidden wij U,
in zijn naam.
Amen.

Een vredevolle dag,
kris

 

Reacties

  1. als je de commentaren van gisteren leest, dan is het evangelie van vandaag juist wat we nu nodig hebben, smakelijk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moge alle vegetariërs tot inzicht komen . Wij bidden U.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. '"zogenaamde" zelfontplooiing' lees ik. zelfontplooiing is op zich een groot goed, waar vele wereldburgers ons westerlingen terecht om benijden. je zult vrouw zijn en in afghanistan wonen... maar, die zelfontplooiing zou dienstbaar moeten worden aan de ander, de samenleving, de wereld, en niet aan dat eeuwige 'ik'. van binnenuit zullen we moeten veranderen, ons moeten bekeren tot 'het goede'. iedere dag weer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nb mooi interview met Klimaatadvocaat Cox, dank voor de tip kris.

      Verwijderen
    2. Zeg je terecht Stefan.
      Ooit zei paus Johannes Paulus II, bij zijn bezoek aan Ieper dat onze ware identiteit te vinden is in Christus. Je zelf ontplooien betekent dan jezelf openplooien voor de Heer zodat God je Al zou worden. En dit in vrijheid, vanuit onze autonomie, dat tenslotte ook een gave Gods is.

      Verwijderen
  4. Ik denk dat bekering een beter woord is dan zelfontplooiing. Inzicht krijgen hoe zondig de mens eigenlijk is. Zie evangelie van vandaag .


    BeantwoordenVerwijderen
  5. Message de NOTRE SEIGNEUR JESUS-CHRIST. A. Sr.Beghe

    SOYEZ A MON IMAGE ET A MA RESSEMBLANCE

    2 wachtende voor mij, gaat in première. Om. 13h. In AUDIO
    YouTube Messages du CIEL


    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten