Opdracht van de Heer

Vandaag vieren we de 'Opdracht van de Heer in de tempel', ook wel genoemd 'Maria Lichtmis'. Terecht wordt met dit feest in heel wat preekjes gesproken over het licht dat de Heer is, waarvan Simeon vandaag voorspelt dat het zal schijnen over alle volkeren. Wij, mensen, zijn geroepen deelgenoot te worden van dit licht in de wereld waartoe we gezonden zijn.

Vandaag zou ik met u willen nadenken over de woorden van Simeon die hij sprak tot Maria, na zijn lichtende woorden over Jezus die het licht is: ‘Weet dat velen in Israël vanwege Hem ten val zullen komen of juist zullen opstaan. Hij zal een teken zijn dat weersproken wordt, en zelf zult u als door een zwaard doorstoken worden. Zo zal de gezindheid van velen aan het licht komen.’

Velen zullen ten val komen... of juist opstaan...

Opstaan doen zij die de Heer in hun leven welkom heten als de Messias, de bevrijder, de verlosser. Opstaan doen zij die gelovig ervaren bewoond te zijn door de Heer. Opstaan doen zij die leven vanuit Christus' aanwezigheid. Opstaan doen zij die de Heer als bedelaar naar liefde ontmoeten in ieder ander. Opstaan doen zij die deze Bedelaar, en dus de ander, beminnen en zich naar hem toe engageren. Opstaan doen zij die zich gezonden weten licht te zijn in deze wereld, vanuit het licht van de Heer. Opstaan doen zij die naar het voorbeeld van de Heer, en in innige verbondenheid met Hem, oog en hart hebben voor al wat broos en arm is in deze wereld, zonder enig oordeel of drang naar voordeel. Opstaan doen zij die handen en voeten geven aan Christus' opstanding door drager en uitdrager te zijn van Gods vrede.

Ten val komen zij die...
Nee, we gaan hier geen oplijsting doen van zij die ten val komen. Het zou met oordelen kunnen te maken hebben, en dat willen we vermijden.

Maar een feit is dat een mens kan kiezen vóór de liefde, of tegen de liefde. 'Christus zal een teken zijn dat weersproken wordt', profeteert Simeon. Dat zien we inderdaad in de wereld rondom ons; in onze onmiddellijke omgeving, in de Kerk, in de grote wereld.
En oh ja, we zien het ook in onszelf. Laat ons vooral hiervoor niet blind zijn. Maar geen paniek. De Heer is gekomen om te zoeken wat verloren is; ook in onszelf. Klop je dus - indien nodig - nederig op de borst, gooi je in Gods barmhartigheid, herpak je (of laat je herpakken), en wees dankbaar.

'De gezindheid van velen zal aan het licht komen...', zegt Simeon verder. Inderdaad, door hun leven zullen mensen kleur bekennen. Laat ons alvast kiezen voor de goede kleur, voor het evangelie, voor Christus.

En maak je vooral geen illusies. Wie kiest voor de liefde zal vroeg of laat, in het groot of in het klein, het kruis van Jezus tegenkomen. Niet omdat God het lijden wil, wel omdat de liefde geen romantiek is. Liefde vraagt trouw. Liefde vraagt bekentenis. Liefde vraagt de ommekeer van 'de gemeenschap voor mij naar ik voor de gemeenschap'. Liefde vraagt het bevredigen van je eigen ego stop te zetten omwille van het algemeen belang.
Ja, liefde vraagt liefde.

Liefde doet ook mede-leven, en ook hier kan je het kruis van de Heer tegenkomen, zoals Maria dat aan de lijve ervaren heeft. Over haar profeteerde Simeon: 'Je zult door een zwaard doorstoken worden'. Als geen ander zal zij de marteling, de kruisiging, het sterven van haar Zoon doorleven. Dat was geen goedkope ervaring. Het was ver van romantiek. Zij doorleefde het ten volle.
Als Moeder kent zij het lijden wanneer wij lijden omwille van het evangelie, omwille van de Heer, omwille van de Kerk. Net zoals bij Jezus staat ze aan de kant van onze levensweg, staat ze naast ons, om ons te troosten, onze tranen te drogen, en met ons 'op weg' te gaan.
Laten we haar moeder-zijn voor ieder van ons niet vergeten.

Lieve mensen, laten we op deze dag waar we de Opdracht van de Heer vieren - Maria Lichtmis - licht zijn voor elkaar; Gods licht. Laten we stralen, licht geven rondom ons; warmte, genegenheid, vriendschap. En wel in naam van de Heer.

Laten wij bidden ...

Vader,
mogen wij, in naam van de Heer, licht zijn voor elkaar, licht in deze wereld. Moge Gij U door ons heen openbaren. Ja, moge uw liefde door ons ten diepste geëerd worden door haar handen en voeten te geven; zowel bij zonneschijn als bij donderwolken.
In Christus' naam. Amen.

Een gezegende feestdag,

kris

 

Reacties

  1. Maar Kris toch ,deze woorden zijn zo wààr en aanmoedigend om door te gaan !
    Elke dag weer ze in ons hart laten insijpelen .
    Moge Christus jou en ons allen blijven "verlichten"en ons kruis aanvaarden !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gezegende Feestdag Kris. Dank voor deze bemoedigende woorden, elke dag opnieuw.
    Marie-Thérèse

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten