vrijdag in week 6 door het jaar

Onderstaand woordje is geïnspireerd aan woorden van Vincenzo Paglia, spiritueel raadgever van de Gemeenschap van Sant' Egidio.

Vandaag beluisterden we het verhaal van de toren van Babel. Dit verhaal is een bespiegeling over de mensheid wanneer zij zich laat leiden door absoluut meester te willen zijn van haar leven. Dit leidt tot hoogmoed en alsmaar méér en 'hoger'. Aanvankelijke eenheid is slechts schijn. Het trekt, integendeel, wat er nog is van gemeenschap uit elkaar. Dit om de eenvoudige reden dat hoogmoed de mens in zichzelf keert; hij ziet de naaste amper nog staan, laat staan dat hij in relatie met hem treedt als een werkelijke broer of zus. Als hij de ander al ziet, zal hij hem ervaren als een concurrent die bestreden moet worden.
Hier moest God ingrijpen.

Met Pinksteren zal de scheiding van Babel ten volle overwonnen worden, als de verstrooide mensheid - zij het in verschillende talen - weer zal luisteren naar hetzelfde evangelie. Sindsdien staan de leerlingen van Jezus - wij dus -, geleid door de Geest, in dienst van God die altijd weer opnieuw eenheid onder zijn kinderen wil bewerken. Het is binnen deze universele horizon dat de zin van zending van de Kerk ligt: dienstbaarheid aan de eenheid van de menselijke familie.

Laten we ons plaatsen onder de leiding van de Geest, want zonder Hem zullen we weer snel hervallen in het Babelgebeuren.

Laten wij bidden ...

Kom heilige Geest,
wees Gij onze binnenkant,
het vuur van Gods liefde,
dat ons binnenvoert
in ware eenheid.
Moge alzo de mensheid
groeien naar Gods droom.
In Christus' naam.
Amen.

Een vredevolle vrijdag,
kris

Reacties

  1. nog dank voor de leestip van gisteren, de sterke toespraak van thomas halik. goed dat zijn stem gehoord wordt en ruimte krijgt op de website van kerknet.be

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja bedankt Kris zeer sterke en boeiende tekst van Halik

      Verwijderen
  2. kris, moedig ook dat je nu redactie bent gaan voeren op jouw blogpagina. zal je een hoop extra werk bezorgen. sterkte ermee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens . Bedankt geeft rust op blogpagina

      Verwijderen

Een reactie posten