donderdag in week 6 door het jaar

Ook zei God tegen Noach en zijn zonen: 'Hierbij sluit Ik een verbond met jullie en met je nakomelingen, en met alle levende wezens die bij jullie zijn'.

God die een verbond sluit met de mensheid... Dát, geliefde mensen, is dé Bijbelse (blijde) boodschap bij uitstek: God die in relatie treedt met de mens. Het is de oorsprong, de kern, de spirit van het heel Bijbelse verhaal. Voor ons christenen zou het het hart moeten zijn van ons gelovig leven.

In zijn eerste brief drukt Johannes het zo uit: 'Het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat Hij ons heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden.' (1 Joh 4, 10)

God is liefde, en het eigene aan liefde is dat het niet op zichzelf wil bestaan. Ze wil zichzelf delen. Ze wil anderen tot haar deelgenoot maken. En daarvoor richt God zich naar de mens, daalt Hij af, en schenkt zichzelf.

Doch, dit is één kant van het verhaal. Liefde vraagt namelijk ook wederkerigheid; tenminste wanneer we dit zien binnen een relatie. En daar God - die liefde is - relatie wil, vraagt dit dus van de mens wederliefde. Pas dán kan er sprake zijn van verbinding, gemeenschap en intimiteit.

Natuurlijk kan je ook liefhebben zonder wederkerigheid. In se heeft de liefde de ander niet nodig om lief te hebben. Maar God wil méér dan zomaar liefhebben. Hij wil in relatie treden met de mens. Opdat de mens vanuit deze relatie de liefde gestalte zou geven naar de medemens. In die zin wil God zich belichaamd zien in de mensheid; in het samenleven onder de mensen.

En om dit te bewerkstelligen gaat Hij een verbond met ons aan; gaat Hij met ons in relatie.

U en mij, ieder van ons, kiest Hij heel persoonlijk uit om zijn liefde te vertolken. Laten we deze uitverkiezing, deze roeping, ernstig nemen en diep koesteren. Laten we haar haar beantwoorden door God, én medemens van harte te beminnen; ver voorbij de intentie.

Laten wij bidden ...

Goede Vader,
wij danken U om uw verbond,
om uw liefde voor ieder mensenkind.
Moge wij uw liefde beantwoorden
door uw goedheid te zijn
voor allen die Gij ons toevertrouwt.
In Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Een minne-volle donderdag,
kris

Reacties


  1. De vloed is ten einde. Het leven herpakt zich. Ondanks al die doden. Zo gaat het altijd. Ook nu in Syrië en Turkije. Het dodenaantal loopt nog altijd op, de ravage is enorm, maar mensen gaan door. Eerst nog met rouwen en begraven, straks met het wederopbouwen. Ook God gaat door. Hij zegent Noah en zijn zonen. Hij zet Zijn boog in de wolken: ‘Een boog in de wolken als teken van trouw, staat boven mijn leven, zegt: Ik ben bij jou; in tijden van vreugde, maar ook van verdriet, ben ik bij U veilig, U die me ziet’ (Nederland zingt: Ik zal er zijn). Het verbond tussen God en de mensen krijgt concretere contouren. Bij de schepping mocht de mens alleen plantaardig voedsel tot zich nemen. Nu mag vlees ook. Maar niet de ziel. Het bloed van een dier gold als de ziel. De ziel is het leven zelf. Dat is van God. Eén zal Zijn bloed vergieten voor ons allemaal. Dat zal Gods eigen Zoon zijn, Jezus de Christus. Ja, Hij is de Messias. Alles zit Hem nochtans tegen: Zijn afstamming uit arme ouders, Zijn eigen armoede, Zijn omgang met de laagste klassen van de samenleving, Zijn liefde voor tollenaars en zondaars. Toch zal Hij de Messias zijn. De Gezalfde wil dat zeggen; in het Grieks en in het Latijn: de Christus. Dat zal niemand nemen. Zelfs Petrus weet er geen weg mee. Menselijke overwegingen, zegt Jezus. Maar de wijsheid van God is nu eenmaal niet de wijsheid van onze menselijke overwegingen. God kiest de weg van de liefde. En liefde is blind. Liefde is ook dwaas, omdat ze beminnen kan wat niemand met gezond verstand lief kan hebben. Jezus heeft mij bemind. En jou ook. Iedere mens. Hij stierf voor mij aan een kruis. Hij gaf mij alles: Zijn eigen leven en God. Kan ik dat geloven? Kan ik dat aannemen? Jezus’ liefde aanbidden wij in de heilige hostie. Maar wij aanbidden om na te volgen. Je wordt wat je aanbidt. Ook wij zullen ons inzetten voor al wie het nodig heeft. De solidariteit die op gang komt na de aardbeving is grandioos. Het is altijd zo na een catastrofe. Catastrofes lijken soms nodig om het beste uit de mens te halen. Het is een teken dat God altijd bij ons blijft, ondanks alles.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel priester Daniël !
    Laten we ons doordringen van deze Waarheid ,
    "Allen worden wij 'onvoorwaardelijk ' overspoeld met Zijn Liefde
    door Zijn Geest in ieder van ons mensen !
    HIJ richt ons telkens weer op als we onze handen nederig naar Hem uitstrekken ,
    om vergeving vragend telkens en dagelijks weer !
    Dan komt die deugddoende vreugde en vrede terug in onze harten !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De berichten over de Asbury Universiteit (Kentucky, Verenigde Staten) zijn zo bemoedigend! Sinds afgelopen woensdag is er 24/7 (24 uur, 7/7 dagen) gebed, aanbidding, getuigenis, belijdenis van zonde, schriftlezing, stilte en meer in de kapel van deze school. Mensen uit de hele Verenigde Staten komen massaal naar de campus om te ervaren wat God aan het doen is.
    Een van de aanwezigen is evangelist Jon Burdette. Hij vertelt:

    “Het bijwonen van de opwekking in Asbury was een onvergetelijke ervaring. We konden letterlijk de ‘ware’ aanwezigheid van God voelen zodra we het gebouw binnenliepen. Toen ik op die manier Gods aanwezigheid voelde en wist dat dit een ongeplande dienst was die sinds woensdagochtend was doorgegaan, werd ik emotioneel binnen de eerste paar minuten dat ik daar was.
    Er was gepassioneerde, authentieke lofprijzing, gebrokenheid, mensen die aan het altaar aan het bidden waren, mensen die aan hun stoelen aan het bidden waren en mensen die met elkaar in groepjes in de kamer aan het bidden waren. Voor dit specifieke deel van de dienst was er slechts één persoon die de aanbidding leidde op een piano. Geen microfoon, geen woorden op een scherm, geen schema dat gevolgd werd. Gewoon door de Heilige Geest geleide aanbidding die varieerde van kalme, stille harmonieën tot uitbarstingen van luid zingen, klappen en getuigen.
    Mijn dochter Shailynn was bij me en ze zei dat ze het niet in woorden kon beschrijven. Ze wilde de hele dag blijven!
    De beste manier waarop ik het kan beschrijven, is dat je een gevoel van rust door je hele wezen voelde dat het moeilijk maakte om de plaats te verlaten. Geen programma's, maar volledige rust. Er waren geen ‘regels’, maar het was helemaal in orde. Er was veel emotie, maar geen emotionaliteit. Ik kan niet wachten om te zien hoe God dit gebruikt om het evangelie dichtbij en ver te brengen.”


    Zie op Youtube
    Asbury Revival 2023

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook dank voor de leestip . Zeer zeer boeiend.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten