woensdag in week 6 door het jaar

Jezus pakte de blinde bij de hand en bracht hem buiten het dorp. Hij deed wat speeksel op zijn ogen, legde er zijn handen op en vroeg: ‘Ziet u iets?’ Hij begon weer te zien en zei: ‘Ik zie mensen, het zijn net bomen, maar ze lopen rond.’ Daarna legde Hij weer zijn handen op de ogen van de blinde. Deze sperde zijn ogen open en genas; hij zag alles nu heel helder.

Vandaag een geleidelijke genezing.
Laten we het nog eens over ons bidden hebben.

Wanneer wij bidden komt het erop aan dat we leren luisteren, en wel zo luisteren dat we uiteindelijk doen wat we beluisteren, zo gehoor geven dat we gehoorzamen aan wat we horen.

Bidden is je eigen spreken tot stilstand brengen. Het is stil worden, stil zijn, stil blijven. Om te kunnen ontvangen van Hem die geven wil zoals Hij het wil.

De blinde uit het evangelie van vandaag zag in eerste instantie opnieuw, maar hij zag half. Hij zag de mensen als bomen. Hij had meer aanraking van de Heer nodig om volledig ziende te worden. Zo is het ook met ons gebed. Laat ons niet te snel denken dat we volmaakte ontvangers of luisteraars zijn. Dikwijls luisteren of ontvangen we maar half. Ook wij hebben meer ontmoeting met, en aanraking van, de Heer nodig.

Daarvoor moeten we leren stil worden, werkelijk diep stil, om het Woord, de Heer zelf, in zijn volheid te kunnen ontvangen en ontmoeten, zodat het ons kan omvormen en transformeren in Gods liefde.

Laten we geduld hebben met onszelf, veel geduld. En laten we vooral de moed niet opgeven, en zeker onszelf niet veroordelen, als het niet meteen lukt, ook al gaan daar weken, maanden, jaren over.

Laten we ons te ruste leggen in Gods barmhartigheid, ons gevend aan zijn Geest die ons steeds dieper zal aanraken en binnenleiden in het gebed van Christus.

Laten wij bidden ...

Goede Vader,
beziel ons met uw Geest,
moge Hij de ziel zijn van ons bidden.
Wil ons leiden in het ja-woord van Christus,
opdat we vanuit een innige verkering met Hem,
die mensen zouden worden
die Gij met ons voorhebt.
Om deze genade bidden wij U,
in Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Een mooie woensdag,
kris

Reacties


  1. Het verhaal van een zondvloed lijkt wel geattesteerd te zijn in vele culturen. Naar het schijnt stond er vóór de vloed veel meer water boven het uitspansel van onze aarde. Door vulkanische activiteit en andere factoren lijkt dat vele water op een gegeven ogenblik in een razendsnel tempo naar beneden te zijn gekomen. Heel de aarde werd onder dat vele water bedolven. Vóór de zondvloed was het op aarde ook overal veel warmer, zelfs aan de polen, omdat die grote watermassa die rond de aarde stond, alles warm hield. Nu nog vindt men onder de ijskappen op onze polen ingevroren dieren met gewassen in de muil die nu alleen nog voorkomen in het evenaarsgebied. Ze zijn letterlijk levend ingevroren in een minimum van tijd. Misschien is dat ook het einde geweest van de dinosauriërs. Hoe dan ook, Genesis is het boek van de wordingen. Het legt uit hoe alles geworden is zoals wij het nu kennen. Zelfs nu nog gaat de wording van onze aarde verder. Het verschuiven van aardplaten die op mekaar botsen, doet aardbevingen ontstaan. En zelf zijn we ook medeverantwoordelijk voor de klimaatverandering die ook grote rampen met zich meebrengt. God heeft nochtans gezworen dat na de zondvloed nooit meer een ramp van die omvang de wereld zou treffen. De Bijbel ziet de zondvloed als een straf van God. Maar God krijgt door dit gebeuren ook andere plannen. Hij zal de mens die sinds de eerste zondeval altijd tot het kwaad geneigd is, meer en meer barmhartig zijn. Zoals het staat boven de lezing in ons missaaltje, zal Mozes voor zijn volk bidden als het tot zonde vervalt en Jezus zal nog een stap verder gaan. Hij zal al ons kwaad op zich nemen, reeds bij Zijn doopsel in de Jordaan. Daar laat Hij ons kwaad afwassen door het doopwater van Sint-Jan de Doper. Op het kruis zal Hij dat voltooien en ons helemaal met God verzoenen. De duif die Noah losliet, is een zinnebeeld van de H. Geest, diezelfde H. Geest die al over de wateren die woest waren, zweefde bij het begin van de schepping (Gen. 1, 2). Maar bij Jezus’ doop is die H. Geest er weer, weer in de gedaante van een duif. De H. Geest van God ordent de chaos, zowel die van de nog ongeordende aarde als die van de mens die nog ongeordend in zonde leeft.
    Ook Jezus ordent ons, vervuld van de H. Geest als Hij is. Onze leraar in het laatste jaar van onze humaniora gaf ons Latijn, Grieks en godsdienstleer. Op een bepaald ogenblik ging hij in de les godsdienst gewoon verder met wat hij in de Griekse les begonnen was. Een medestudent van mij vroeg hem in welke cursus hij nu die notities op moest nemen: ‘Is dat nu Grieks of godsdienst?’ En heel mooi zei onze leraar: ‘Paul, er is maar één vak, het vak van de mens’. Dat vond ik geweldig mooi gezegd. We zaten trouwens in de humaniora om meer mens te worden, ‘humanior’, d.i. ‘meer mens’. Jezus geneest een blinde. Hij doet wat speeksel op zijn ogen en vraagt of hij al iets ziet. Een beetje zoals een oogarts onze troebele lens vervangt. Dan zien we al beter. Maar nog niet altijd voldoende. Een bril moet soms nog verder corrigeren. Jezus moet dat ook doen. Hij legt nog eens de handen op de ogen van de blinde en nu ziet deze scherp. Hij ziet de mensen niet meer als bomen, d.w.z. als wezens die hem niets zeggen, maar als echte medemensen. Dat doet Jezus ook elke dag met ieder van ons. Wij ontmoeten mensen langs de weg, in de auto of op de trein, maar wij kennen ze niet. Ik loop rond in ons woonzorgcentrum en ik zie daar nieuwe bewoners zitten. Toch zeggen ze mij niets, tot ik een gesprekje met hen heb, een gesprekje waarin zij hun verhaal kwijt kunnen. Dan zie ik hen zoals ze werkelijk zijn. Dan hebben zij voor mij een betekenis, een eigen gezicht. Jezus leert ons te houden van elke mens, omdat elke mens mijn broer of zus is, want kind van God zoals ik. Ook het evangelie is zoals het boek Genesis, een boek van de wording, met name het meer mens worden van elk van ons, door de menswording van God in Jezus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik was helemaal ontroerd Daniël door de mooie voorbeelden die jij gaf. Ik hoop zo dat steeds meer mensen mogen horen en zien hoe God het heeft bedoeld voor ons mensen. Ik zou iedere mens gunnen dat zij een klein vonkje meekrijgen van Zijn grote liefde. Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bovenstaande reactie is van mij Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor de vele mooie voorbeelden uit het dagelijks leven het leert mij sterker te worden

      Verwijderen

Een reactie posten