vrijdag in week 5 door het jaar

Vanwaar dat verbod niet te mogen eten van die boom van goed en kwaad?

God is liefde. En die liefde heeft haar inhoud. Ze heeft niet enkel haar wortels in God, maar ze belichaamt ook bepaalde waarden en normen. Leven binnen deze waarden normen, je bewust zijnde dat zij de inhoud vormen van Gods liefde, doet je zelf leven als een gelovig en liefhebbend mens.

Eten van de boom van goed en kwaad is de liefde een eigen invulling geven. Jij bepaalt welke waarden en normen thuis horen binnen de liefde. En het zal nog maar de vraag zijn of die overeenkomen met de waarden en normen zoals God ze bedoelt.

Eten van de boom van goed en kwaad is dus een beetje god spelen. Jij bepaalt wat goed en kwaad is.

En als dat nog niet genoeg is ... vaak verwacht je van anderen dat ze je volgen in jouw bepaling over kwaad en goed.

We zien dat in het klein, we zien dat in het groot. We zien dat binnen huiskringen en gemeenschappen, maar ook in regimes die macht hebben over heeldere bevolkingsgroepen.

Het vraagt een geest van nederigheid aan de weet te komen wat Gods liefde precies inhoudt, om nog niet te spreken over gehoor geven aan die liefde.

De evangelies zijn één van die heilige wegwijzers die een garantie bieden op de vraag: wat is die goddelijke liefde waartoe we uitgenodigd worden haar te volgen? Ze zijn een fundament waarop we mogen bouwen. Het is de Heer zelf die spreekt. De evangelies lezen is je laten vullen met zijn genade.
Maar ook je persoonlijk gebed - in de mate dat het zuiver is - mag een richtsnoer zijn. Ook de Kerk - ook hier in de mate dat ze zuiver is - kan een bakermat van Gods liefde zijn. Mits de nodige onderscheiding kunnen we dat ook vinden in een goed boek, een betere film, een schilderij, een toneelopvoering. Ook in een goed gesprek met elkaar kan de liefde zich openbaren. Of in de uitnodiging tot vergeving. Ik denk ook aan Moeder natuur,
In zovele zaken mogen we de Liefde proeven en van haar leven.

Laat ons de boom van goed en kwaad eerbiedigen, door niet zelf God te spelen. Moge Hij, en enkel Hij, dé spiegel zijn waar wij uit putten.

Laten wij bidden ...

Heer God,
Schepper van hemel en aarde,
mogen wij de waarheid
vinden in uw liefde.
Door Christus onze Heer.
Amen.

Een mooie vrijdag voor ieder van u.
kris

Reacties

  1. hoog tijd dat de mensen inzien wat goed is en wat kwaad. Dit kan u ook terugvinden in de Bijbel.
    Boek Wijsheid 14, 26 lees ik: verwisseling van geslacht, ontwrichting van huwelijken, echtbreuk....
    Vroeger heb ik mij ook laten misleiden door de spiritualiteit van Jean Vanier, stichter van de Ark.
    Vooral veel vrouwen werden het slachtoffer. Gelieve het onderscheid te zien tussen geestelijk onderricht en geestelijke massage.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik geef je in grote lijnen gelijk. Maar laten we aub ophouden met (1ste zin van je reactie): hoog tijd dat 'de mensen' inzien... enz... Met de vinger wijzen naar de anderen is niet eens christelijk. De mensen, de anderen.... Enkel wie zonder zonde is mag een steen werpen. NIEMAND anders. Daarin is Jezus duidelijk. We kunnen enkel en alleen spreken in de 1ste persoon enkelvoud als het daarop aankomt. Dus het moest zijn: "Hoog tijd dat IK inzie wat goed is en wat kwaad".

      Verwijderen
    2. Het feit dat ik mij ook heb laten misleiden is daar een bewijs van

      Verwijderen
  2. In zovele zaken mogen we de Liefde proeven en van haar leven...
    Er stond inderdaad ook de levensboom maar het gediscussieer met de sluwe slang en zijn eigen goden maken was aantrekkelijker dan gewoon te leven in harmonie met zichzelf, de Ander en de natuur

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Kris,
    ik kom niet dagelijks op de blog. Vandaag wel, en ik las de reacties van vandaag en ook deze van de voorbije dagen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik schrok van enkele reacties gisteren geplaatst door iemand (of zijn het meerderen...) die je heel grof onderuit haalden. Ik ben beschaamd in zijn/haar plaats.
    Kris, lig er niet van wakker. Blijf verder doen. Je doet knap werk. Niet en nooit opgeven.
    Een trouwe volger van je website.
    Sandra.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede avond Sandra,
      dat is heel lief van jou. Dank je wel daarvoor.
      Ieder heeft zo z'n beweegredenen om op een bepaalde manier op zaken te reageren. Sommigen doen dit biddend, anderen vanuit twijfels, weer anderen vanuit bitterheid. Allemaal mensen...
      Ik lees ook die reacties. En ik zeg niet dat dat niets doet bij mij, maar ik sta daar ook boven hoor.
      Niemand verplicht die man of die vrouw de site te bezoeken als hij of zij daar zijn of haar gading niet vindt. Zolang die persoon dat wél doet betekent dat hij of zij er iets aan heeft, denk ik dan.
      Het is ook treffend dat hij of zij zich niet kenbaar maakt. Het is zoals Adam en Eva die zich verschuilen achter de boom. Maar God bewaarde wel de liefde.
      Laten we Hem vooral daarin volgen.
      Maar het is lief van je. Dank je.

      Verwijderen
    2. breng die rozen naar Sandra, t is misschien nog niet te laat

      Verwijderen
  4. Sandra, ik deel volledig jouw reactie. Kris, mooie reactie!
    Alain

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Reacties geven mij veel inzicht hoe mensen in elkaar steken. Soms kleinzielig, soms rechtvaardig...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kris reageert enkel op die van Sandra. Inzicht...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten