maandag in week 7 door het jaar

Jezus ging een huis in, en toen ze weer alleen waren, vroegen zijn leerlingen Hem: ‘Waarom konden wij die geest niet uitdrijven?’ Hij antwoordde: ‘Dit soort kan alleen door gebed worden uitgedreven.’

Een mens kan uit zichzelf veel goeds doen. Met Gods genade kan hij echter nog veel méér doen. Of beter gezegd: de dingen die Hij dan doet verricht hij vanuit Gods inwoning in hemzelf en de ander. In de handeling openbaart zich Gods liefde. In christelijk doen stroomt de genade.

Doch zijn er dingen die men - naar bovenstaand citaat - enkel met gebed tot een goed einde kan brengen. Het zijn zaken waar God wacht op het gebed van de mens om die zaken héél persoonlijk te komen aanraken.

Zeer dikwijls gebruikt Hij de mens als instrument om zijn liefde te tonen. Maar soms handelt Hij ook bij wijze van spreken 'alleen'. Het is schijnbaar een zaak tussen dat gebeuren en Hem, zonder een menselijke tussenkomst. Hij wacht op het gebed van de Kerk, om die zaak heel rechtstreeks te komen vervullen met zijn genade.

We mogen de kracht van het gebed niet onderschatten. God kan méér met ons gebed dan we doorgaans vermoeden. We trekken dit dikwijls in twijfel; omdat ons geloof klein is, of omdat we ons eigen gebedsleven zo arm vinden, of om welke reden ook.

Elk gebed, ook het schijnbaar povere gebed, stijgt tot Hem als wierook bij het altaar. Met dit gebed van de mens, het gebed van de Kerk, treedt God de wereld tegemoet: personen, hele volken en zaken aanrakend met zijn genezende kracht. Onzichtbaar schenkt Hij op deze wijze leven aan Kerk en wereld.

God heeft ons gebed niet nodig om God te zijn. Anderzijds hunkert Hij naar het gebed van de mens om de wereld te komen bezoeken en aan te raken.

Laten we ons met véél liefde aan het gebed geven voor Kerk en wereld. Het is nooit verloren tijd; integendeel. Gebed is áltijd vruchtbaar.

Laten wij bidden ...

Heer,
kom met uw Geest over ieder van ons.
Beziel ons met de gave
van het dagelijks gebed.
Geef ons de moed, de discipline
en vooral de liefde
dagelijks tijd te besteden
om te bidden
voor Kerk en wereld.
Kom heilige Geest.
Amen.

Heel graag wens ik ieder van u Gods rijke zegen toe,
kris

 

Reacties

  1. Wat Jezus Sirach zegt in de eerste lezing over de wijsheid van God is gewoon prachtig. Alleen God is wijs. Zonder die wijsheid van God begrijpen wij niets van de wereld. Dan is het allemaal toeval en evolutie en een grote big bang. Maar dat legt niets uit. Dat zegt alleen wat wij met onze mensenogen, verrijkt met onze instrumenten, telescopen en wiskundige berekeningen, waar kunnen nemen. Zonder Schepper begrijpen wij niets van het heelal. In Gods wijsheid is er ook een plaats voor het lijden. Voor ons, mensen, is dit gewoon zinloos. Zoals die jongen in het evangelie: waarom is al dat lijden nodig? God weet het. En Hij geeft het antwoord in het kruis van Zijn Zoon. Dr. Jan Vermeire zaliger (+1998), de stichter van Poverello in de Brusselse Marollen, zat ooit in het kerkje van zijn vakantiedorp in de Ardennen. Hij had de pastoor een paar keren op bezoek gekregen omdat deze vragen had over de begeleiding van enkele parochianen. Dr. Vermeire was dokter en therapeut, gespecialiseerd in seksuologie en relatieproblemen. Op een zondag ging Dr. Jan naar het kerkje van die pastoor die alles weggaf en er altijd was voor zijn parochianen. De priester zei in zijn preekje: 'Ik zal u nu eens de zin en de betekenis van het lijden tonen'. Dr. Jan dacht bij zichzelf: 'Ik ben specialist in het remediëren van pijn en leed, wat zou dat pastoorke mij nog kunnen leren?' De priester zei: 'Ik zal daar niet veel over zeggen' en toen haalde hij een klein kruisbeeld naar boven en zei: 'Dat is de zin en de betekenis en de remedie voor het lijden'. Dat woord heeft Dr. Jan onderste boven gegooid en hij werd een vurig christen en stichtte de Poverello-beweging om arme en lijdende mensen nabij te zijn. Dat is de wijsheid van God, die alle menselijke wijsheid kan doen verbleken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet hoe het komt, maar door jou tekst te lezen kwam in een flits even duidelijkheid. Dank ervoor.ik zal hem goed bijhouden en herlezen.

      Verwijderen
  2. Er wordt vandaag zoveel aangeboden aan mooie teksten. Ik raakte al meteen onder de indruk toen ik las dat God onze prachtige schepping uit liefde heeft gemaakt. Wat moeten wij toch zorgvuldig daarmee omgaan. En wat zou het mooi zijn als de schepping in vrede en liefde zou samenleven zoals Hij het heeft bedoeld. Daarna de oplossing die werd aangedragen om te bidden. Ik wil nog meer en vuriger bidden voor Oekraïne want dat is het beste redmiddel. Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Christiane Beckers20 februari 2023 om 13:27

    Dank je wel Kris voor uw gebed. Graag bid ik ook voor u en uw geliefden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten